Renoviranje dvosobnog stana u Kragujevcu


25.07.2017 Tročlana porodica iz Kragujevca želi da renovira stari dvosoban stan prema svojim potrebama. Spremni su da izvedu neophodne radove kako bi dobili još jednu spavaću sobu. Osim toga, uslov je da kuhinja bude odvojena, a dnevni boravak spojen sa trpezarijom.


Renoviranje dvosobnog stana u Kragujevcu

Izmene

Iako su vlasnici spremni na to da ruše i zidaju, premeštaju instalacije kako bi došli do željenog stana, ono što se mora poštovati pri renoviranju jesu spoljašnji i unutrašnji noseći zidovi. Jedan takav zid deli stan na dva dela, levo i desno od ulaza. Zatim, velika zastakljena terasa ne može biti spojena sa površinom stana jer se time menja izgled fasade (osim ako postoji neka druga odluka po kojoj je to izvodljivo).

Bitna izmena jeste da se napravi manja, odvojena kuhinja, kako bi se postojeći deo sa trpezarijom, kuhinjom i dve ostave, objedinio i na tom mestu se napravila spavaća soba. To znači da se u postojećem kupatilu organizuje prostor za kuhinju, a toalet sa degažmanom da se pretvori u kupatilo.

Ovde treba maksimalno iskoristiti svaki santimetar, pomeriti sve pregradne zidove u ovom delu stana, a u skladu sa pozicijom prozora da se oni ne bi morali pomerati. Koliko je izvodljivo, novo kupatilo raširiti do same ivice prozora u spavaćoj sobi. Zid između hodnika i kuhinjsko-kupatilskog dela, takođe pomeriti dovoljno za dobro funkcionisanje u svakoj prostoriji. Ovde treba misliti i na položaj vrata za novu spavaću sobu, jer iza njih treba da ostane dovoljno mesta za noćni stočić.

Pogledajte garderober firme Linea Milanović

Budući da su sve neophodne izmene upravo u ovom delu stana, sva udobnost i praktičnost čitavog enterijera zavisi upravo od funkcionalnosti kuhinje, kupatila, i njihovih veza ostatkom stana. Ako ovi tesni delovi budu pravilno izvedeni, ostale tri, vrlo komforne prostorije, će vrlo lako pružiti svu toplinu doma.

Kuhinja

Uska i dugačka prostorija biće praktična i udobna za rad zahvaljujući dobro organizovanim i dimenzionisanim kuhinjskim elementima, koje je najbolje izraditi po meri. Ovde treba predvideti i prostor za mašinu za pranje veša jer za nju ne postoji adekvatno mesto u kupatilu. Prostorija ima prirodno osvetljenje i ventilaciju, pa to treba dobro iskoristiti.

Pogledajte tepih firme Galerija podova

Ova prostorija takođe ima prozor. Budući da je nepravilnog oblika, raspored sanitarija se ovde pažljivo priprema. Važno je da postoji dvoljno mesta za kretanje.

Spavaće sobe 

Soba za roditelje je dovoljno velika da se čitav zid iskoristi za ugradnju plakara. Dečija soba takođe pruža maksimalni komfor, pa je raspored nameštaja u njoj vrlo proizvoljan.

Dnevni boravak sa trpezarijom

Ova najveća prostorija u stanu je dobro osvetljena i moguće je rasporedom nameštaja naglasiti odvojenost dve frunkcije. Trpezarija je smeštena bliže vratima kako bi imala bolju vezu sa kuhinjom. Iza nje ima prostora za plakar po želji, za odlaganje pribora za ručavanje na primer. Deo za odmor i druženje je komforniji i udaljeniji od vrata.

Arhitekta: Maja Gajinov


<- Back to: Saveti arhitekte


Pogledajte preko 17.000 proizvoda i više od 1.500 proizvođača i salona.

Pronađite nameštaj i dekoraciju kod nas

Na sredidom.com možete pronaći više od 17.000 proizvoda i više od 1.500 proizvođača i salona iz Srbije.

Pogledajte nameštaj

Pogledajte salone ...
... ili proizvođačeOstavite komentar

blog comments powered by Disqus

Ideje za uređenje stana

Boje u stanu

(27.05.2015) Dnevni boravak je obično najveća prostorija u stanu ili kući. Na kraju treba mnogo stvari da se uklope, kao omiljeni ...


Kuhinja i dnevni boravak zajedno

(24.04.2015) Postoje kuće i stanovi gde su kuhinja i dnevni boravak predstavljeni u jednu zajedničku celini. Nema pregradnih zidova, ...


Dnevna soba u braon

(25.03.2015) Otkrijte različite nijanse braon boje i ulepšajte svoj dom toplim zemljanim tonovima. Postoje više ideja kako ova boja ...


Moderan izgled Vašeg doma

(19.03.2015) Moderan izgled doma predstavlja svedene boje, bez šarenila. Boje poput bele, bež, crne ili sive dominiraju kod ovakvog ...


Dolazak proleća

(18.03.2015) Proleće dolazi za par dana. Lepo vreme, duži, suncem obasjani dani i bolje raspoloženje. Vesele i vedre boje poćinju da ...
Inovativni radovi mladih arhitekata iz Srbije