Promenom namene do trosobnog stana u Beogradu


28.03.2018 Četvoročlana porodica iz Beograda želi da ovaj prostor, nekada namenjen vešernici u stambenoj zgradi, prilagodi nameni stanovanja. Želja vlasnika je da se funkcionalno spoje dnevni boravak, trpezarija i kuhinja, a da se spavaći deo organizuje u drugom delu stana. Oni su spremni na sve izmene u vidu rušenja, pregrađivanja i zatvaranja terasa.


Stan u Beogradu

Prostor se sastoji iz dve celine koje su samom strukturom jasno odvojene, a položaj ulanih vrata će odrediti u kojoj celini će biti dnevni, a u kojoj spavaći deo.

Izmene

Budući da se u enterijeru nalaze samo pregradni zidovi, svi oni će biti porušeni kako bi se on optimalno uredio. Deo stana koji će biti namenjen spavaćim sobama treba proširiti na postojeću terasu što će dodatni znatnu i neophodnu kvadraturu. To znači rušenje spoljnjeg zida ali sa izradom stubova i greda koji se moraju pažljivo i u konsultaciji sa stručnjakom na licu mesta proračunati i isplanirati. Zatim spoljnje zidove sa odgovarajućom izolaciojom poda i plafona treba izvesti na terasi, kao što je na skici prikazano. U srednjem delu treba organizovati funkcionalno kupatilo. U enterijeru treba podići pregradne zidove, najbolje montažne, gipsane, koji će formirati dve spavaće sobe, prostrano kupatilo, i jedan zid/paravan za ulazna vrata u stan.

Pogledajte trpezarijski sto firme Linea MilanovićDnevni deo stana

U ovom delu se spajaju tri funkcije, kuhinja, trpezarija i dnevni boravak. Njihova raspodela je uslovljena položajem instalacija za vodu i kanalizaciju što pozicionira kuhinju, pa samim tim i ostale dve funkcije. Ako se za kuhinju zauzme minimalna dužina zida, ostaće dovoljno prostora i za ugradni plakar koji će roditeljima biti potreban za odlaganje garderobe.

Trpezarijski sto je smešten između kuhinje i dnevnog boravka, okrugao je i kao takav zauzima manje mesta u prostoru. Veća ugaona garnitura sa jednom foteljom čini ambijent za odmor, druženje i spavanje roditelja.

Ispred ulaznih vrata, na zidu/paravanu može biti smešten zidni čiviluk i cipelarnik za osnovno odlaganje jakni i obuće.

Kupatilo je smešteno u sredini. Po obliku prati prostor ovog dela stana. Kao takvo može biti vrlo praktično uređeno, sa ugradnim policama i ormarićima koji ako se izrade po meri mogu zadovoljiti osnovne potrebe za odlaganjem hemije, kozmetike i peškira.

Pogledajte ormar firme Trend stilNoćni deo stana 

Ovde su smeštene dve spavaće sobe, za dvoje dece, tinejdžere. Sobe su prostrane i mogu biti opremljene svim neophodnim komadima nameštaja koji zadovoljavaju potrebe korisnika. Tu čak ostaje mesta za druženje sa prijateljima, i za veće plakare za odeću.

Podna obloga 

Budući da parket tek treba postaviti, njegov izbor zavisi od ličnih afiniteta. Svetlije nijanse drveta su laganije, manje upadljivo, dok taman pod deluje teže, elegantnije, u većem kontrastu sa nameštajem i zidovima, što znači i veću dinamiku u enterijeru. Tamni podovi su zahtevniji za održavanje, pa i to treba uzeti u obzir.

Arhitekta: Maja Gajinov


<- Back to: Saveti arhitekte


Pogledajte preko 17.000 proizvoda i više od 1.500 proizvođača i salona.

Pronađite nameštaj i dekoraciju kod nas

Na sredidom.com možete pronaći više od 17.000 proizvoda i više od 1.500 proizvođača i salona iz Srbije.

Pogledajte nameštaj

Pogledajte salone ...
... ili proizvođačeOstavite komentar

blog comments powered by Disqus

Ideje za uređenje stana

Boje u stanu

(27.05.2015) Dnevni boravak je obično najveća prostorija u stanu ili kući. Na kraju treba mnogo stvari da se uklope, kao omiljeni ...


Kuhinja i dnevni boravak zajedno

(24.04.2015) Postoje kuće i stanovi gde su kuhinja i dnevni boravak predstavljeni u jednu zajedničku celini. Nema pregradnih zidova, ...


Dnevna soba u braon

(25.03.2015) Otkrijte različite nijanse braon boje i ulepšajte svoj dom toplim zemljanim tonovima. Postoje više ideja kako ova boja ...


Moderan izgled Vašeg doma

(19.03.2015) Moderan izgled doma predstavlja svedene boje, bez šarenila. Boje poput bele, bež, crne ili sive dominiraju kod ovakvog ...


Dolazak proleća

(18.03.2015) Proleće dolazi za par dana. Lepo vreme, duži, suncem obasjani dani i bolje raspoloženje. Vesele i vedre boje poćinju da ...
Inovativni radovi mladih arhitekata iz Srbije