Kompletno renoviranje kuće u Smederevu


04.09.2018 Četvoročlana porodica iz Smedereva planira da staru porodičnu kuću sa dograđenom verandom, potpuno renovira i prilagodi svojim potrebama. Oni žele da imaju objedinjen dnevni boravak, trpezariju i kuhinju i da iz tog dela kuće izlaze na terasu koju tek treba napraviti; zatim žele da imaju jednu manju spavaću sobu za roditelje, i jednu veću za dvoje dece.


Renoviranje kuće u Smederevu

Izmene

Na kući je skoro promenjen krov pa je sa novom pločom koja je proširena i nad verandom povećana ukupna površina objekta, formirano je potkrovlje koje se još uvek ne koristi, ali je potrebno isplanirati buduću poziciju stepeništa iz prizemlja. U objekat nisu uvedeni voda i kanalizacija pa položaj kupatila i kuhinje nije definisan postojećim stanjem.

Polazna tačka za izmenu u enterijeru jeste određivanje nosećih i pregradnih zidova. Pretpostavka je da su noseći zidovi svi spoljašnji, zatim zid između verande i ostatka kuće, kao i zid koji deli dve postojeće sobe od ostalih prostorija. Pre bilo kakvih intervencija ovo treba proveriti na licu mesta sa stručnim licem koje će utvrditi mogućnost otvora u ovim zidovima, ojačanja i sve ostale neophodne radnje vezane za stabilnost objekta.

Ukoliko stručno lice oceni da je ovo idejno rešenje primenjivo na postojeći objekat, u zidu koji deli verandu od ostatka kuće treba predvideti dva otvora kao na skici. Jedan, manji, biće veza između dnevnog i noćnog dela kuće. Drugi, veći, povezivaće trpezariju sa kuhinjom, i ukoliko bude neophodno moguće ga je smanjiti na dimenzije otvora za vrata.

Drugi noseći zid bi trebalo skratiti po dužini. Deo između dve nove spavaće sobe se zadržava, a ostatak se uklanja, ali se podižu dva noseća zida, i to između hodnika i kupatila, i hodnika i kuhinje. U ovom polju iznad hodnika treba predvideti i otvor u ploči za izlazak stepeništa u potkrovlje. Zavisno od izbora konstrukcije stepeništa biće dimenzionisan kako hodnik, tako i otvor u ploči. Ovo znači da se zid između hodnika i kuhinje može pomerati da bi se stepenište moglo pravilno smestiti.

Dnevni deo kuće

Pogledajte trpezarijsku stolicu firme Linea MilanovićUlazak u kuću ostaje na istom mestu, preko verande. Na ovom mestu treba predvideti predsoblje, koje će imati funkciju vetrobrana, a ujedno će obezbediti prostor za odlaganje obuće, jakni i slično.

Dalje se iz predsoblja pristupa objedinjenom dnevnom boravku, trpezariji i kuhinji. Prozor od trpezarije ka novoj terasi biće zamenjen dvokrilnim, balkonskim vratima. Između trpezarije i kuhinje je moguće postaviti manji šank, koji će ujedno povećati radnu površinu i prostor za odlaganje kuhinjskog pribora.

Noćni deo kuće

Pogledajte francuski ležaj firme Forma IdealeU blizini ulaza u dnevni boravak iz predsoblja nalazi se otvor ka hodniku koji povezuje spavaće sobe, kupatilo i potkrovlje. Kupatilo je smešteno u blizini dnevnog dela kuće jer je to ujedno jedini mokri čvor. Za njega je potrebno otvoriti prozor radi prirodne ventilacije i svetlosti.

Stepenište za potkrovlje može biti spiralno koje zauzima najmanje prostora, ali je i najneudobnije. Ipak izbor treba praviti naspram prostora kojim se raspolaže, ali i frekvencije kretanja ka ovom delu kuće. Treba imati na umu i mogućnost korišćenja prostora ispod stepeništa, odnosno dobijanja manje ostave.

Spavaća soba za roditelje je manjih dimenzija, ali prilagođena svojoj nameni. Dva mala postojeća prozora se mogu povećati po vertikalnoj dimenziji, pa da se dobiju dva uska i visoka prozora.

Dečija soba, iako je veća od roditeljske, ipak zahteva praktičan odabir nameštaja. To znači da se kreveti mogu podići na sprat što će znatno poboljšati funkcionalnost.

Arhitekta: Maja Gajinov


<- Back to: Saveti arhitekte


Pogledajte preko 17.000 proizvoda i više od 1.500 proizvođača i salona.

Pronađite nameštaj i dekoraciju kod nas

Na sredidom.com možete pronaći više od 17.000 proizvoda i više od 1.500 proizvođača i salona iz Srbije.

Pogledajte nameštaj

Pogledajte salone ...
... ili proizvođačeOstavite komentar

blog comments powered by Disqus

Ideje za uređenje stana

Boje u stanu

(27.05.2015) Dnevni boravak je obično najveća prostorija u stanu ili kući. Na kraju treba mnogo stvari da se uklope, kao omiljeni ...


Kuhinja i dnevni boravak zajedno

(24.04.2015) Postoje kuće i stanovi gde su kuhinja i dnevni boravak predstavljeni u jednu zajedničku celini. Nema pregradnih zidova, ...


Dnevna soba u braon

(25.03.2015) Otkrijte različite nijanse braon boje i ulepšajte svoj dom toplim zemljanim tonovima. Postoje više ideja kako ova boja ...


Moderan izgled Vašeg doma

(19.03.2015) Moderan izgled doma predstavlja svedene boje, bez šarenila. Boje poput bele, bež, crne ili sive dominiraju kod ovakvog ...


Dolazak proleća

(18.03.2015) Proleće dolazi za par dana. Lepo vreme, duži, suncem obasjani dani i bolje raspoloženje. Vesele i vedre boje poćinju da ...
Inovativni radovi mladih arhitekata iz Srbije