Ogledala u prostoru


18.09.2013 Dobrom refleksijom svetlosti u ogledalu postižete vizuelni osećaj većeg prostora. Uz to, ogledalo je višenamenski dekorativni element jer se, pored svoje osnovne funkcije, uspešno uklapa u sve stilove uređenja i ide uz sve boje. Pozicija ogledala u prostoru od ključnog je značaja za postizanje dodatne blistavosti i osvetljenosti prostora.


Ogledala pored svog praktičnog karaktera, korekcije prostora, imaju i poseban dekorativni karakter, daju posebnu dubinu prostoru i unose svetlost i u najtamnije delove prostorije.

Izvor: Motiq online

Ogledala možete kombinovati na više različitih načina u prostoru. Par ogledala različitog oblika i dizajna, sa jednostavnim ramom, možete postaviti na istom zidu vodeći računa o proporciji elemenata u odnosu na veličinu zida. Ovakva dekoracija može biti zanimljiv detalj u dnevnoj sobi iznad garniture za sedenje ili u predsoblju da prati liniju stepeništa. Ne postavljajte mala ogledala na veliki zid jer ne postižete efekat kakav želite zbog nesrazmernog odnosa dimenzija ogledala u odnosu na zid.

Izvor: iFurn

Velika ogledala koja prekrivaju plafon ili deo zida daju prostoriji posebnu dimenziju i dubinu čime se usled reflektovanja znatno veće količine svetlosti postiže efekat veće prostorije. 

Najidealnije rešenje postavljanja ogledala u prostoru je da jedno ogledalo, zanimljivog netipičnog dizajna, nesvakidašnje forme i veće dimenzije, predstavlja centralnu dekoraciju na jednom zidu prostorije. Danas na tržištu imate ogroman izbor ramova, različitih dezena i materijala, od jednostavnih svedene forme, preko glamuroznih od nerđajućeg čelika do kitnjastih u boji zlata. Na vama je da odaberete koji volite u skladu sa sopstvenim stilom.

Izvor: Forever interiors

Izvor: High street mirrors

Priznati svetski dizajneri ogledala veruju da nikada nemate dovoljno ogledala u svom domu. Stoga ako postavite puno ogledala, znajte da niste pogrešili. Koristeći moderne okvire neobičnih oblika ogledala predstavljaju pravu uramljenu umetnost.

Izvor: Not on the high street

Izvor: Hayneedle

Ogledala koja su oštećena, naprsla ili polomljena trebalo bi baciti, što iz sujetnih razloga, to i zbog rizika da se posečete.

Zanimljiva kombinacija manjih uramljenih ogledala, različitih dimenzija i oblika, u neformalnom rasporedu, tako da se u njima reflektuje neki zanimljiv detalj, može biti zanimljiva dekoracija na zidu bilo koje prostorije. Ovakva ogledala nisu funkcionalna jer lome vaš odraz u ogledalu i ne daju pravu sliku pri ogledanju, stoga nemaju praktičnu već samo dekorativnu namenu.

Izvor: Anatolia mirror

Izvor: Fig stores

Pozicija ogledala u prostoru

Ogledala se od davnina koriste u funkciji ispravljanja nepravilnosti u prostoru i usmeravanje količine svetlosti kao i pozitivne energije dragih elemenata u prostoru.

Ogledalo standardne dimenzije se najčešće postavlja u visini očiju da možete nesmetano da se ogledate u svim pravcima, a da vam se pri tom odraz u ogledalu ne lomi. Ne postavljajte ga previsoko. Ako postavljate ogledalo velikih dimenzija onda nema ograničenja u postavljanju, možete ga postaviti na visini koja je proporcionalna dimenzijama zida. Ogledalo bi trebalo da ima sopstveni okvir, ukoliko ga nema ivice bi trebalo da budu dobro obrađene metodom brušenja da se ne bi posekli na njih.

U svakoj sobi ogledalo zauzima drugačiji položaj. Najčešće se postavljaju u spavaćoj sobi, predsoblju i kupatilu, mada u zavisnosti od vaše kreativnosti, možete im naći primenu i na drugim lokacijama u domu.

  • U dnevnoj sobi ogledalo možete postaviti, ako imate kuću i kamin, iznad kamina kao dekoraciju uz fin ram ili na delu zida naspram prozora. Dodavanjem velikog ogledala u dnevnoj sobi, okrenutom ka dvorištu, u kome se reflektuje zelenilo biljaka, možete znatno povećati prostor i napraviti prirodan izgled doma.
  • U predsoblju je osnovna funkcija ogledala da se kompletno pogledate pre izlaska iz kuće, iz tog razloga se ovde obično postavljaju veća ogledala koja mogu stajati samostalno ili kao deo nameštaja predsoblja.
  • U spavaćoj sobi možete ga postaviti iznad uzglavlja bračnog kreveta, na frontovima plakara, u sklopu toaletnog stočića ili na plafonu.
  • U trpezariji možete postaviti veće ogledalo iznad trpezarijske komode do vitrine, koje uz sjaj sveća i centralno osvetljenje daje poseban efekat i romantičan sjaj za vreme večere.
  • U dečijoj sobi ogledalo možete postaviti na vratima, frontovima ili unutar plakara. Obratite pažnju na to da detetu ogledalo ne odvlači pažnju od učenja i da ne može da ga polomi tokom igre ukoliko lopta poleti ka njemu.
  • U kupatilu ogledalo se najčešće postavlja iznad lavaboa, ne preterano veliko niti malo, da možete da se uredite i obavite sve što se tiče lične higijene. Uz ogledalo ide jako osvetljenje kako bi se videli svi najsitniji detalji na licu.

Izvor: Furniture for homes

Izvor: Hamilton park interiors

Ogledala zaista kompletno menjaju izgled celokupnog prostora, daju mu posebnu dimenziju, više svetlosti, prijatnu notu ambijentu i deluju kao zanimljiva i dragocena dekoracija.

Pročitajte i ove temePogledajte preko 17.000 proizvoda i više od 1.500 proizvođača i salona.

Pronađite nameštaj i dekoraciju kod nas

Na sredidom.com možete pronaći više od 30.000 proizvoda i više od 1.500 proizvođača i salona iz Srbije.

Pogledajte nameštaj

Pogledajte salone ...

... ili proizvođače


Ideje za uređenje

Boje u stanu

(27.05.2015) Dnevni boravak je obično najveća prostorija u stanu ili kući. Na kraju treba mnogo stvari da se uklope, kao omiljeni ...


Kuhinja i dnevni boravak zajedno

(24.04.2015) Postoje kuće i stanovi gde su kuhinja i dnevni boravak predstavljeni u jednu zajedničku celini. Nema pregradnih zidova, ...


Dnevna soba u braon

(25.03.2015) Otkrijte različite nijanse braon boje i ulepšajte svoj dom toplim zemljanim tonovima. Postoje više ideja kako ova boja ...


Moderan izgled Vašeg doma

(19.03.2015) Moderan izgled doma predstavlja svedene boje, bez šarenila. Boje poput bele, bež, crne ili sive dominiraju kod ovakvog ...


Dolazak proleća

(18.03.2015) Proleće dolazi za par dana. Lepo vreme, duži, suncem obasjani dani i bolje raspoloženje. Vesele i vedre boje poćinju da ...Ostavite komentar

blog comments powered by Disqus

Besplatni saveti arhitekte

Kompletno renoviranje kuće u Smederevu

(04.09.2018) Četvoročlana porodica iz Smedereva planira da staru porodičnu kuću sa dograđenom verandom, potpuno renovira i prilagodi ...


Uređenje dvosobnog stana na moru

(12.07.2018) Ovaj stan u Meljinama kod Herceg Novog, biće namenjen stalnom boravku jedne starije osobe, i povremenom boravku mlađeg ...


Adaptacija dvosobnog stana

(12.07.2018) Ovaj dvosobni stan u potkrovlju će se adaptacijom pretvoriti u udoban dom za tročlanu porodicu. Vlasnici žele da ...


Funkcionalan stan za četvoročlanu porodicu u 53 kvadrata

(08.05.2018) Roditelji sa dvoje dece koja će za par godina biti srednjoškolci, stanuju u dvosobnom stanu sa odvojenom kuhinjom. Kako ...


Promenom namene do trosobnog stana u Beogradu

(28.03.2018) Četvoročlana porodica iz Beograda želi da ovaj prostor, nekada namenjen vešernici u stambenoj zgradi, prilagodi nameni ...
Inovativni radovi mladih arhitekata iz Srbije