Radni kutak u dvosobnom stanu


13.11.2016 Bračni par iz Beograda želi da u svom dvosobnom stanu napravi radni kutak. Taj prostor bi se koristio za rad od kuće i potrebno ga je opremiti i urediti tako da bude komforan i funkcionalan. Pritom, vlasnici su spremni da jednu od terasa potpuno podrede ovoj nameni.


Radni kutak

Funkcionalnost

Prilikom zastakljivanja terase, i u ovakvom slučaju kada postoji zidana ograda, a naročito kada ne postoji nadstrešnica, treba voditi računa o termoizolaciji prvenstveno. Da bi se ovaj novi prostor bio udoban za rad neophodno ga je toplotno izolovati (min debljina termoizolacije bi trebala biti 10cm) sa svih strana, pod, krov i sve bočne strane. To znači smanjivanje korisne površine, podizanje poda, pravljenje adekvatne krovne konstrukcije.

Zagrevanje će i dalje biti stavka koja će zavisiti od klimatskih uslova i doba godine, često bez obzira na to koliko uložite novca u adaptaciju. Naravno da će kvalitet materijala značiti, ali morate imati na umu da pravite „sobu“ koja ima tanke zidove i sa svih strana joj dolaze nepovoljni uticaji, kako zimi tako i leti. Stakla za zatvaranje terase bi trebala da budu vakumirana, sa termoizolacionim svojstvima, pa takva i tražite od dobavljača, to je uobičajena stavka.

Osim toga, širina terase je nedovoljna da se radni sto postavi po dužini, već bi to moralo biti na jednoj od užih strana. Koliko je to dovoljno za posao kojim ćete se baviti, prosudite sami. Police za odlaganje pribora i materijala, takođe morate prilagoditi prozorima, tj visini slobodnih zidova.

Propisi

Što se tiče propisa i zakona, najbolje je da se raspitate u lokalnoj Upravi za urbanizam. Zastakljivanje terase koja nema bočne zidove pa čak ni nadstrešnicu, ipak jeste izmena izgleda fasade. Zastakljivanje lođe je nešto sasvim drugo.

Predlog

Funkcionalno i praktično gledano, najbolje rešenje za dobijanje radnog kutka koji će potpuno služiti svojoj nameni, preko cele godine, jeste da se on organizuje u okviru stana. Kvadratura je zadovoljavajuća i sigurno omogućava da se naprave neke manje izmene poput pomeranja nameštaja npr, da bi se napravilo mesta za sto i prateće police.

Na skici je prikazano da se trpezarijski sto pomeri bliže kuhinjskim elementima, a da se ugaona garnitura gurne bliže vratima od terase, pa se tako dobija prostor koji bi se radnim stolom i policama za knjige ili pribor mogao vizuelno ograditi. Tu je moguće napraviti i viseće elemente iznad stola, da se dobije na prostoru, i da se dodatno naglasi ovo razdvajanje funkcija.

Slično se može postići ako se u dnu dnevnog boravka, gde se nalazi televizor, radni sto i police postave kako je najpraktičnije za rad, a da se vizuelna barijera napravi takođe policama, ka garnituri za sedenje i da se na nju smesti TV.

Arhitekta: Maja Gajinov


<- Back to: Saveti arhitekte


Pogledajte preko 17.000 proizvoda i više od 1.500 proizvođača i salona.

Pronađite nameštaj i dekoraciju kod nas

Na sredidom.com možete pronaći više od 17.000 proizvoda i više od 1.500 proizvođača i salona iz Srbije.

Pogledajte nameštaj

Pogledajte salone ...
... ili proizvođačeOstavite komentar

blog comments powered by Disqus

Ideje za uređenje stana

Boje u stanu

(27.05.2015) Dnevni boravak je obično najveća prostorija u stanu ili kući. Na kraju treba mnogo stvari da se uklope, kao omiljeni ...


Kuhinja i dnevni boravak zajedno

(24.04.2015) Postoje kuće i stanovi gde su kuhinja i dnevni boravak predstavljeni u jednu zajedničku celini. Nema pregradnih zidova, ...


Dnevna soba u braon

(25.03.2015) Otkrijte različite nijanse braon boje i ulepšajte svoj dom toplim zemljanim tonovima. Postoje više ideja kako ova boja ...


Moderan izgled Vašeg doma

(19.03.2015) Moderan izgled doma predstavlja svedene boje, bez šarenila. Boje poput bele, bež, crne ili sive dominiraju kod ovakvog ...


Dolazak proleća

(18.03.2015) Proleće dolazi za par dana. Lepo vreme, duži, suncem obasjani dani i bolje raspoloženje. Vesele i vedre boje poćinju da ...
Inovativni radovi mladih arhitekata iz Srbije