Momački stan u Beogradu


16.05.2017 Na spratu kuće u Beogradu stanovaće momak koji želi da svoj budući dom uredi prema svojim potrebama, a u skladu sa finansijskim mogućnostima. Postojeća osnova podrazumeva predsoblje, kupatilo, prostranu kuhinju i jedan veliki, otvoreni prostor koji je nepravilnog oblika, a sa većim brojem prozora koji nisu usklađeni gabaritno.


Momački stan u Beogradu

Izmene 

Vlasnik je izrazio dve želje u smislu građevinskih izmena, a to su podizanje pregradnog zida da bi se napravila spavaća soba, i ujednačavanje veličine i rasporeda prozora.

Za spavaću sobu je neophodno samo podići jedan zid i to u delu enterijera koji je udaljen od ulaza da bi se izbeglo stvaranje hodnika i prolaza što bi u ovom nepravilnom prostoru bilo vrlo nepraktično. Tako će se dobiti komforna prostorija koja zadovoljava sve uslove za prijatan i funkcionalan ambijent. 

Pri organizovanju spavaće sobe položaj novog pregradnog zida nameće da se jedan prozor mora potpuno ukinuti, a drugi do njega je poželjno zadržati. Veliki prozor u spavaćoj sobi treba smanjiti po širini za toliko da se na zid do kuhinje može postaviti garderober.

Veliki prozor u delu dnevnog boravka je poželjno zadržati jer novoformirani prostor nema više izvore prirodne svetlosti sa tri strane. A mali prozor na dugačkom zidu treba povećati i po širini i po visini, što je moguće više, ali pri tom treba pratiti dimenzije ovog velikog prozora. To znači da se visine parapeta moraju potpuno poklapati, kao i visina prozorskog otvora. Širina može, a ne mora biti identična. Ipak, ako postoje uslovi da oba ova prozora budu iste širine, tome bi valjalo težiti.

Spavaća soba

Ulazna vrata u sobu treba odmaknuti od zida za toliko da se iza njih može postaviti veliki plakar, a ujedno sa druge strane zida da može stati komoda za televizor. U drugom delu sobe je bračni krevet sa dva noćna stočića, između dva prozora, a naspram kreveta je manji televizor fiksiran na zid. Postavljanje komode za televizor će znatno povećati širinu sobe, što nije neophodno, a može biti nezgodno za organizaciju rasporeda nameštaja u dnevnom boravku.

Dnevni boravak

Ova prostorija je i dalje nepravilnog oblika, ali joj upravo ova razuđenost daje mogućnost da se vizuelno podeli na funkcionalne delove. Prvi deo je ulazni, gde je predprostor kupatila, zatim deo za rad, pa predprostor kuhinje i na kraju deo za odmor i druženje. 

Pogledajte TV komodu firme Linea MilanovićU radnom delu je sto koji po obliku i veličini može biti sasvim proizvoljan, mesta ima pa zašto da se ne prilagodi u potpunosti potrebama vlasnika. Uz njega mogu stajati police, bilo zidne bilo stajaće.

Pogledajte klub sto firme EmmetiU delu za odmor i druženje je smeštena postojeća garnitura, trosed, dvosed i fotelja, sa stočićem  i manjom komodom za TV. Njihov raspored je takav da što je moguće bolje iskorištava prostor kojim se raspolaže. Tu treba ostaviti dovoljno mesta za kretanje do spavaće sobe.
Ambijent će biti prijatniji ako se u njemu pojave brojni detalji poput saksijskog cveća, lampi, ukrasa i slično. Dva velika reljefna umetnička prikaza od bakra se raspoređuju u enterijeru, u ovom slučaju, spram svojih dimenzija. Veći se može postaviti na zid iza troseda, a manji u trpezariju. 


<- Back to: Saveti arhitekte


Pogledajte preko 17.000 proizvoda i više od 1.500 proizvođača i salona.

Pronađite nameštaj i dekoraciju kod nas

Na sredidom.com možete pronaći više od 17.000 proizvoda i više od 1.500 proizvođača i salona iz Srbije.

Pogledajte nameštaj

Pogledajte salone ...
... ili proizvođačeOstavite komentar

blog comments powered by Disqus

Ideje za uređenje stana

Boje u stanu

(27.05.2015) Dnevni boravak je obično najveća prostorija u stanu ili kući. Na kraju treba mnogo stvari da se uklope, kao omiljeni ...


Kuhinja i dnevni boravak zajedno

(24.04.2015) Postoje kuće i stanovi gde su kuhinja i dnevni boravak predstavljeni u jednu zajedničku celini. Nema pregradnih zidova, ...


Dnevna soba u braon

(25.03.2015) Otkrijte različite nijanse braon boje i ulepšajte svoj dom toplim zemljanim tonovima. Postoje više ideja kako ova boja ...


Moderan izgled Vašeg doma

(19.03.2015) Moderan izgled doma predstavlja svedene boje, bez šarenila. Boje poput bele, bež, crne ili sive dominiraju kod ovakvog ...


Dolazak proleća

(18.03.2015) Proleće dolazi za par dana. Lepo vreme, duži, suncem obasjani dani i bolje raspoloženje. Vesele i vedre boje poćinju da ...
Inovativni radovi mladih arhitekata iz Srbije