Adaptacija kuće u Subotici prema potrebama četvoročlane porodice


28.03.2017 Četvoročlana porodica iz Subotice uređuje ovu malu kuću u kojoj trenutno postoji samo kupatilo. Kako žele da prema potrebama svakog člana prostor urede optimalno i spremni su na veće građevinske poduhvate, zatražili su savet za funkcionalnu podelu prostora.


Adaptacija kuće u Subotici

Varijanta A

U ovoj varijanti nema građevinskih izmena, sve što je zatečeno u postojećem stanju ostaje kako jeste, pa je dodavanjem pregradnog zida kako bi se formirala dečija soba, i rasporedom nameštaja prostor podeljen po funkcijama. Ovde se već vidi da je kupatilo preveliko u odnosu na ostatak kuće i nije praktnično iskorišten prostor u njemu.

Dečija soba je optimalne veličine za smeštaj dva mala dečaka. Osim kreveta koji se kad oni malo porastu mogu podići na sprat, i garderobera u sobi ostaje mesta za manji radni sto i igru na podu.

Središnji deo kuće je vizuelno podeljen smišljenim pozicioniranjem ugradnog plakara koji će odvojiti kuhinju od dnevnog boravka, koji je istovremeno i roditeljski prostor za spavanje. Kuhinjski elementi su raspoređeni prema instalacijama. Trpezarija je opremljena okruglim stolom jer je praktičan za tesan prostor. Iza vrata smešten je zidni čiviluk i cipelarnik.

Varijanta B

U slučaju da se kupatilo smanji na minimalnu, a ipak funkcionalnu dimenziju, dobija se prostor za veliki ugradni plakar u odvojenom prostoru između kupatila i kuhinje. Ovde je važno promišljeno izmestiti instalacije vode i kanalizacije jer su pomeranja sanitarija velika. Dobija se znatna ušteda na prostoru, i mnogo funkcionalnije uređenje kupatila.

Kuhinja je i u ovoj varijanti podeljena na dva segmenta, zbog rasporeda instalacija. Vizuelno i funkcionalno odvajanje kuhinje i dnevnog boravka je u ovom slučaju izvedeno visokom policom koja može biti zatvorena ili otvorena.

Još jedna novina je uklanjanje zida iza ulaznih vrata i probijanje novog prozora kako bi se u ovaj deo enterijera pustilo više prirodne svetlosti. Ipak, iza vrata ima prostora za zidni čiviluk i cipelarnik, a pod prozorom i za saksijsko cveće koje će oplemeniti ambijent.

Varijanta C

Kupatilo ostaje smanjeno kao i u prethodnom rešenju, mada sa rasporedom sanitarija koji je sličan postojećem stanju pa je malo jednostavnije za izvođenje. Nedostatak ovog rešenja jeste pozicija vrata od kupatila, ali je ipak bolje da ona budu sa strane trpezarije nego sa strane kuhinje.

Kuhinja je sada smeštena u nišu iza kupatila, raspoređena na dva zida i svi elementi su grupisani što je praktičnije u odnosu na dva prethodna rešenja. Veliki ugradni plakar je u produžetku, između kuhinje i dnevnog boravka. Ovakva pozicija velikog komada nameštaja ostavlja slobodan prostor na sredini prostorije. Trpezarija sada ima više mesta a moguće je i povećati postojeći prozor i tako pustiti više prirodnog svetla u kuću.

Prostorno rasterećena, ima znatno više mesta za kretanje, pa čak i za dodatnu fotelju. Zidić iza vrata je uklonjen i u ovom rešenju, pa je na tom mestu komoda za televizor.

Arhitekta: Maja Gajinov


<- Back to: Saveti arhitekte


Pogledajte preko 17.000 proizvoda i više od 1.500 proizvođača i salona.

Pronađite nameštaj i dekoraciju kod nas

Na sredidom.com možete pronaći više od 17.000 proizvoda i više od 1.500 proizvođača i salona iz Srbije.

Pogledajte nameštaj

Pogledajte salone ...
... ili proizvođačeOstavite komentar

blog comments powered by Disqus

Ideje za uređenje stana

Boje u stanu

(27.05.2015) Dnevni boravak je obično najveća prostorija u stanu ili kući. Na kraju treba mnogo stvari da se uklope, kao omiljeni ...


Kuhinja i dnevni boravak zajedno

(24.04.2015) Postoje kuće i stanovi gde su kuhinja i dnevni boravak predstavljeni u jednu zajedničku celini. Nema pregradnih zidova, ...


Dnevna soba u braon

(25.03.2015) Otkrijte različite nijanse braon boje i ulepšajte svoj dom toplim zemljanim tonovima. Postoje više ideja kako ova boja ...


Moderan izgled Vašeg doma

(19.03.2015) Moderan izgled doma predstavlja svedene boje, bez šarenila. Boje poput bele, bež, crne ili sive dominiraju kod ovakvog ...


Dolazak proleća

(18.03.2015) Proleće dolazi za par dana. Lepo vreme, duži, suncem obasjani dani i bolje raspoloženje. Vesele i vedre boje poćinju da ...
Inovativni radovi mladih arhitekata iz Srbije