Adaptacija dvosobnog stana


12.07.2018 Ovaj dvosobni stan u potkrovlju će se adaptacijom pretvoriti u udoban dom za tročlanu porodicu. Vlasnici žele da prošire postojeće kupatilo, i da pregrađivanjem dobiju još jednu spavaću sobu za dete. Pritom su spremni i da objedine kuhinju, trpezariju i dnevni boravak.


Adaptacija dvosobnog stana

Izmene

Jedna od opcija za dolazak do cilja jeste da se kuhinja premesti do kupatila što omogućava da se jedna polovina stana iskoristi za spavaći deo, a druga polovina za dnevni deo, kao što je na skici prikazano.

U ovom slučaju se kupatilo prvenstveno proširuje za oko 40cm, da bi se dobilo više prostora za mašinu za pranje veša. Ujedno se i vrata premeštaju na zid do hodnika, što bitno utiče na funkcionalnost čitavog stana. Postojeća ventilacija, u produžetku kupatila, ostaje kako jeste, jer se ne sme dirati, bez obzira na to da je u funkciji ili nije.

Sa druge strane, velika prostorija se deli pregradnim zidom na dve, različite po veličini, da bi se dobile dve spavaće sobe. Prikazano je da je dečija soba manja, i da je njen prozor ovaj koji gleda ka hodniku zgrade. Međutim, raspored ove dve sobe se može zameniti tako da dečija gleda na terasu, a roditeljska na hodnik. A moguće je i da u ovaj pregradni zid ugrade nadsvetla koja će propuštati prirodno osvetljenje iz jedne u drugu prostoriju.

Dnevni deo

Kuhinja je smeštena u nišu iza kupatila i to tako da se instalacije za sudoperu izvedu odmah do zida koji ih deli, kako bi radovi i troškovi bili što manji. Elementi su složeni na dva zida i pružaju dovoljno prostora za sve uređaje i za odlaganje stvari. Deo prostorije do prozora objedinjuje trpezariju i dnevni boravak. Tu su smešteni trosed i manji, okrugli sto sa staklenom pločim i četiri stolice. Televizor može biti fiksiran za zid iznad stola.

Pogledajte bračni kreve firme Linea MilanovićSpavaći deo

Dečija soba je po veličini dovoljna da u nju stane krevet, radni sto i ormar. Njihov raspored može biti kao ovaj prikazan na skici. Iako je dete sada još uvek malo, soba je dimenzionisana prema potrebama koje će ono imati već za nekoliko godina.

Spavaća soba roditelja je dovoljno velika da se dužinom jednog zida smesti ugradni plakar koji će pružiti dovoljno mesta za odlaganje stvari, kako garderobe, tako i svega onoga za šta u stanu ne postoji drugo mesto.

Pogledajte laminat firme Galerija podova

Uređenje

Zatečeno stanje u kom se ovaj prostor nalazi je loše. U enterijer treba uneti nameštaj svetlih boja, tople tonove, kako bi on bio prijatniji. To znači da bi zidove najbolje bilo obojiti u belo, na pod postaviti drveni pod u tamnijoj, toploj smeđoj boji. Zatim, poželjno je uneti boje koje će dati vedrinu i toplinu, na primer boja senfa, čokoladna, tirkizna, bela i slično.

Arhitekta: Maja Gajinov


<- Back to: Saveti arhitekte


Pogledajte preko 17.000 proizvoda i više od 1.500 proizvođača i salona.

Pronađite nameštaj i dekoraciju kod nas

Na sredidom.com možete pronaći više od 17.000 proizvoda i više od 1.500 proizvođača i salona iz Srbije.

Pogledajte nameštaj

Pogledajte salone ...
... ili proizvođačeOstavite komentar

blog comments powered by Disqus

Ideje za uređenje stana

Boje u stanu

(27.05.2015) Dnevni boravak je obično najveća prostorija u stanu ili kući. Na kraju treba mnogo stvari da se uklope, kao omiljeni ...


Kuhinja i dnevni boravak zajedno

(24.04.2015) Postoje kuće i stanovi gde su kuhinja i dnevni boravak predstavljeni u jednu zajedničku celini. Nema pregradnih zidova, ...


Dnevna soba u braon

(25.03.2015) Otkrijte različite nijanse braon boje i ulepšajte svoj dom toplim zemljanim tonovima. Postoje više ideja kako ova boja ...


Moderan izgled Vašeg doma

(19.03.2015) Moderan izgled doma predstavlja svedene boje, bez šarenila. Boje poput bele, bež, crne ili sive dominiraju kod ovakvog ...


Dolazak proleća

(18.03.2015) Proleće dolazi za par dana. Lepo vreme, duži, suncem obasjani dani i bolje raspoloženje. Vesele i vedre boje poćinju da ...
Inovativni radovi mladih arhitekata iz Srbije