Svakog dana besplatni saveti arhitekte

Naše rešenje za Vaše uređenje

Možete nam postaviti bilo koje pitanje u vezi uređenja doma, a mi ćemo u najkraćem mogućem roku pronaći rešenje za Vaš problem ili nedoumicu.

Postavite pitanje

Pogledajte odgovore


Uređenje plafona – izrada, boje, efekti

Mnogo ljudi provodi puno vremena birajući podloge i boje za zid i pod, potpuno zanemarujući plafon. U praksi, gotovo svi kreče plafone u belo. Prava boja, tekstura ili dekoracija plafona može naglasiti dimenzije sobe, promeniti doživljaj boravka u prostoriji, ili pak neutralisati fizičke nedostatke ambijenta (veličinu, nizak plafon i sl.). Upravo ideje za ovu vrstu adaptacije prostora i kakve efekte daje boja ili dekoracija plafona pogledajte u tekstu ispod.

Boje za plafone u skladu sa zidovima

Iako je bela popularna zbog svoje neutralnosti, ona baš i nije najbolja za plafon. Bela boja plafon čini nižim u prostorima sa niskim plafonima, a višim u prostorima sa visokim plafonima. Zato kada je moguće, pokušajte dodati malo boje na vaše plafone. Makar bila i naizgled neprimetna pastelna boja (u odnosu na belu) dodajte blažu varijantu boje zida u plafon. Ovaj efekat će doprineti da prostor izgleda skladno što daje mogućnost da različitim detaljima istaknete neki deo ambijenta. bilo da se radi o komadu nameštaja ili dekoracijom u nekoj od dominantnijih boja.

Prekrivanje nedostataka na plafonu

Ukoliko vaš plafon ima neravnine, postoje različiti načini da ih maskirate. Da biste zamaskirali električne žice ili pukotine na plafonu, možete postaviti imitaciju greda. "Grede" možete uradite od rigipsa i okrečite u boji plafona (ili neku drugu boju) ili možete uraditi drvene grede kako bi dobili stil brvnare u prostoriji. Nedostaci na plafonu se mogu prekriti i drvenim panelima ili lamperijom koji se mogu ofarbati u boju koja će se uklopiti u stil vaše sobe. I tkanina se može koristiti za prekrivanje površine plafona, što će sobi dati intimniji izgled. Još jedna od opcija je postavljanje ogedala na plafone koje daje efekat većeg i svetlijeg prostora. Danas postoji mnogo lakih materijala i panela bilo ravnih ili reljefnih kojima možete obložiti plafon za postizanje različitih efekata - tu su panel ploče od lima, stiropora i papira, pa shodno finansijskim mogućnostima odaberite najpogodniju.

Spušteni plafoni i bordure

Obično se spušteni plafoni rade kako bi se ugradilo neko ambijentalno osvetljenje ali to ne mora uvek biti slučaj. Spušteni plafoni od rigipsa mogu da prikriju neravnine na plafonu. Još jedna bitna karakteristika spuštenih plafona je u tome što mogu da veliku prostoriju vizuelno podele na više celina.

Visoki/niski plafoni

Prilikom bojenja plafona 10-30cm na zidove. Na ovaj način plafon ćete pretvoriti u neku vrstu poklopca i smanjiti razliku između plafona i zida. Na ovaj način plafon ćete učiniti višim. Međutim ovo možete uraditi jedino ako je vaš plafon svetlije boje od boje zida. Ako imate nizak plafon pokušajte sa bordurama ili gipsanim radovima koji će počinjati na zidu i ići do plafona. Na ovaj način će poglede privlačiti bordura i terati pogled da je prati od dna do vrha a samim tim i pojačavati vizuelni efekat "visine". Naravno ne treba preterivati sa dekoracijom.

Parcijalno bojenje plafona

Ukoliko ne želite obojen ceo plafon, razmislite o bojenju njegovih delova. Najpopularniji kod nas je plafon obojen po dijagonali u dve različite boje, ali zašto ne probati nešto drugo, simetrični romboidi koji prate oblik prostorije, nekoliko krugova ili drugi šabloni koji se mogu obojiti nijansama jedne palete boja, mogu plafon učiniti zanimljivim, originalnim i upečatljivim ali i otežati krečenje.

Plafoni ne treba da su dosadni niti ih treba ignorisati. Iskoristite ih da biste naglasili ili prikrili dekoraciju i nameštaj u sobi. Svaki put kada legnete na krevet ili na kauč, makar samo da prilegnete u popodnevnim časovima sigurno ćete gledati u plafon. Zašto ne bi od vašeg plafona napravili nešto što će privlačiti poglede. Nakon što to napravite, bi ćete iznenađeni i izgledom ostatka sobe.
Ostavite komentar

blog comments powered by Disqus


Inovativni radovi mladih arhitekata iz Srbije