Sezona slava - 5 ideja za savijanje salveta


25.10.2013 Salvete su u upotrebi hiljadama godina u svojoj praktičnoj funkciji. One su neizbežan deo svake trpeze. Pravljenje različitih oblika savijanjem salveta dobijate zanimljivu dekoraciju na stolu koja će vašim gostima pružiti ugodan obrok. Jednostavnim preklapanjima salveta možete dobiti sasvim drugačiju dekoraciju uz svaki pribor za jelo postavljen na slavskoj trpezi. Savijanje salveta je pored serviranja jela postala prava umetnost u postavljanju stolu. Savijanje salveta je postao zabavan i kreativan zadatak svake domaćice.


Lepo postavljena slavska trpeza zahteva i lepo postavljene savijene salvete. Odavno je poznato da gosti izuzetno cene kada primete vaš trud i napor oko uređenja trpeze. Lepo savijene salvete ne zahtevaju puno vremena i truda, uz kratka uputstva moći ćete sami da napravite ovu zanimljivu dekoraciju.

Materijal, dezen i dimenzija salveta

Danas na tržištu imate mnoštvo boja i dezena salveta. Što se materijala tiče, za neformalne večere predlažu se papirne salvete, dok se za formalne večere koriste se platnene, mada izbor zavisi od vašeg budžeta, jer za slavlje sa više gostiju odabir platnenih salveta je skup i teži za održavanje jer iziskuje mnogo vremena za pranje i peglanje.

Izvor: Sortrachen

Izvor: Spy down under

Prvo odaberite dezen i materijal salveta. Za svaku dekoraciju najbolje su platnene salvete kvadratnog oblika. Radi lakšeg uklapanja bolje je birati jednobojane platnene salvete koje možete dodatno dekorisati šnalama za salvete, perlicama ili satenskim tračicama uz cvetnu dekoraciju. Bele i bež salvete i dalje predstavljaju vrhunac elegancije. Odaberite prirodan materijal salveta, po mogućstvu damast jer je krući i duže će držati dekoracija. Teže tkanine su dobre za savinjanje jer prave fine nabore i duže stoje kao dekoracija u tanjiru, bez bojazni da će se rasturiti.Postoje nekoliko različitih stilova savijanja salveta, uglavnom se svi jednostavno prave prateći korake možete ih sasvim jednostavno napraviti. Angažujte se i dobićete sasvim drugačiji izgled slavske trpeze.

Predstavićemo vam par načina kako možete saviti salvete da izgledaju elegantno i fascinantno na stolu.

Francusko savijanje

Najjednostavnijim savijanjem možete dobiti drugačiji izgled salvete. Francuskim savijanjem salveta dobija se elegantan i sofisticiran izgled salvete. Pokušaćemo da vam objasnimo kako da dobijete ovakav izgled salvete. Položite pravougaonu salvetu licem prema sebi. Savijte je dijagonalno na pola. Vrh trougla okrenite sa svoje desne strane. Sada od gornjeg vrha, ka sebi savijte salvetu po dijagonali, s tim da je iskrivite 2-3cm u desnu stranu kako bi se dobio neformalan oblik. Sada, krajnje desni ugao salvete savijte prema sebi, tako da bude pomeren za 2-3cm od prethodno dobijenog vrha. Dobili ste zanimljivu i jednostavnu dekoraciju od salvete. Ovo možete napraviti i od platnenih i od papirnih salveta.

Rajska ptica

Ova tehnika savijanja salveta zahteva salvete od jako čvrstog materijala kvadratnog oblika. Položite salvetu licem na dole, savijte je na pola i još jednom da se dobije kvadratni oblik. Sada sklopite salvetu po dijagonali na pola kako bi se dobio oblik trougla. Tako dobijen oblik okrenuti vrhom od sebe. Desni ugao savijte ka sebi po dijagonali i dobijeni vrh okrenite ka sebi na gore. Savijte i levu stranu trougla. Spojte dobijene trouglove da dobijete originalni oblik trougla. Savijte trougao na pola po sredini sa centralnim šavom okrenutim ka vama. Dopustite krajevima da slobodno padnu. Sada polako odvojte zaliske salveta kako bi dobili fenomenalnu dekoraciju rajske ptice. Ovo je zaista prava elegantna umetnost.

Piramida

Piramida oblik savijanja salveta je jednostavan i elegantan način da se dekorište slavska trpeza. Za ovu dekoraciju se koristi tanka i lako savitljiva tkanina kvadratnog oblika. Salveta se položi licem na dole, sklopi se po dijagonali, potom okrenite vrh trougla od sebe. Presavijte desni a potom i levi ugao ka vrhu trougla. Dobićete kvadratni oblik sa šavom po sredini. Okrenite tako dobijeni oblik kontra, od sebe. Ponovo sklopite salvetu na pola, tako da vrh savijete ka sebi. Ponovo okrenite salvetu za 180 stepeni na dole, da vrh ostane ka vama okrenut. Sada rasklopite salvetu duž centralnog šava i dobićete oblik piramide. Uz zanimljiv cvetić ovakva dekoracija će izgledati predivno na stolu.

Džep za escajg

Za jednostavan i funkcional dekor stola koristite ovu tehniku savijanja salveta. Uklapa se i u tradicionalan i moderan dekor trpeze. Napravite ovaj jednostavan džep za smeštanje escajga tako što ćete položiti pravougaonu salvetu licem ka sebi. Sklopite salvetu na pola prema sebi. Zatim podelite na još jednu polovinu da dobijete četvrtinu salvete kvadratnog oblika. Okrenite salvetu tako da joj porub dođe u gornji levi ugao. Gornji sloj savijte sa leva u desnu stranu i pritisnite ga da ostane u tom položaju. Okrenite dobijen oblik za 90 stepeni na dole ka sebi. Sa desna u levo savijte po visini 1/3 širine. Sada sa leva u desno sklopite za 1/3 širine. Sada tu dekoraciju okrenite na dole i dobili ste džep za escajg.

Lepeza sa prstenom

Salveta savijena u naborima i skupljena prstenom jednostavan je način za dekor. Napravićete je tako što žete salvetu položiti licem ka sebi. Sklopite je na pola kako bi se formirao 1. nabor u centru. Savijte salvetu tako da dobijete oblik harmonike. Sada presavijte na pola tako dobijenu harmoniku po kraćoj strani. Presavijeni kraj spojite prstenom i dobićete zanimljiv oblik lepeze.

Dekorativno savijene salvete se uglavnom postavljaju na tanjir, mada možete napraviti i one koje se postavljaju u čašu. Više primera sa detaljnijim objašnjenjima možete pogledati na izvornom sajtu (Izvor slika: Napkin folding guide).

Pravilno korišćenje salveta tokom obroka

  • Salveta se koristi za brisanje lica tokom obeda a i kao zaštita od nepotrebnog izlivanja hrane ili pića po vama.
  • Sačekajte da prvo domaćin otvori svoju salvetu pre nego uradite isto.
  • Ukoliko je salveta veća od vašeg krila, preklopite je tako da pokriva samo krilo.
  • Pokreti za stolom su umereni i jednostavni, stoga ne tresite sklopljenu salvetu da bi je rastvorili, već je polako odvijajte, neupadljivo. Salvetom ne brišete celo lice i ruke, već samo deo oko usana laganim i manjim pokretima.
  • Ne otvarajte salvetu dok se jelo ne posluži. Neka ostane na tanjiru kako bi domaćin mogao da pomeri tanjir ako je potrebno i napravi red za stolom.
  • Ukoliko morate da ustanete od stola za vreme obedovanja, ostavite salvetu lagano na stolici ili na stolu sa leve strane. Nikad ne vraćajte salvetu na tanjir, već sa leve strane tanjira.
  • Velike platnene salvete se postavljaju na krilu ili u nekim krajevima oko vrata kako fleke od vina ne bi ostale na garderobi.

Svako drugačije ponašanje za stolom smatra se nekulturnim, stoga obratite pažnju kako postavljate ali i koristite salvete.

Pročitajte i ove temePogledajte preko 17.000 proizvoda i više od 1.500 proizvođača i salona.

Pronađite nameštaj i dekoraciju kod nas

Na sredidom.com možete pronaći više od 30.000 proizvoda i više od 1.500 proizvođača i salona iz Srbije.

Pogledajte nameštaj

Pogledajte salone ...

... ili proizvođače


Ideje za uređenje

Boje u stanu

(27.05.2015) Dnevni boravak je obično najveća prostorija u stanu ili kući. Na kraju treba mnogo stvari da se uklope, kao omiljeni ...


Kuhinja i dnevni boravak zajedno

(24.04.2015) Postoje kuće i stanovi gde su kuhinja i dnevni boravak predstavljeni u jednu zajedničku celini. Nema pregradnih zidova, ...


Dnevna soba u braon

(25.03.2015) Otkrijte različite nijanse braon boje i ulepšajte svoj dom toplim zemljanim tonovima. Postoje više ideja kako ova boja ...


Moderan izgled Vašeg doma

(19.03.2015) Moderan izgled doma predstavlja svedene boje, bez šarenila. Boje poput bele, bež, crne ili sive dominiraju kod ovakvog ...


Dolazak proleća

(18.03.2015) Proleće dolazi za par dana. Lepo vreme, duži, suncem obasjani dani i bolje raspoloženje. Vesele i vedre boje poćinju da ...Ostavite komentar

blog comments powered by Disqus

Besplatni saveti arhitekte

Promenom namene do trosobnog stana u Beogradu

(28.03.2018) Četvoročlana porodica iz Beograda želi da ovaj prostor, nekada namenjen vešernici u stambenoj zgradi, prilagodi nameni ...


Trosoban novosadski stan za tročlanu porodicu

(14.12.2017) Roditelji sa bebom stanovaće u ovom trosobnom stanu u Novom Sadu. Nalaze se u fazi odabira i rasporeda nameštaja pa su ...


Dve studentkinje u jednosobnom stanu

(09.11.2017) Vlasnik jednosobnog stana u Beogradu želi da ga uredi tako da u njemu stanuju dve studentkinje. Njegova zamisao je da ...


Od dvosobnog do trosobnog stana

(20.10.2017) Četvoročlana porodica sa Pala želi da svoj dvosoban stan funkcionalno prolagodi svojim potrebama. Kako su ćerka i sin ...


Renoviranje dvosobnog stana u Kragujevcu

(25.07.2017) Tročlana porodica iz Kragujevca želi da renovira stari dvosoban stan prema svojim potrebama. Spremni su da izvedu ...
Inovativni radovi mladih arhitekata iz Srbije